OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

Uit nieuw onderzoek blijkt dat intensieve behandeling van parodontitis geassocieerd wordt met een significante daling van bloeddruk bij patiënten met een verhoogd risico op hoge bloeddruk. (foto: Voraorn Ratanakorn/Shutterstock)
0 Comments Dec 4, 2017 | News Netherlands

“Parodontitisbehandeling helpt tegen hoge bloeddruk”

Post a comment by Dental Tribune International

ANAHEIM, VS/ GUANGZHOU, CHINA – Uit een recente studie blijkt dat het behandelen van parodontitis zorgt voor een significante daling van bloeddrukwaarden bij Chinese patiënten met een verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Het onderzoek werd in november gepresenteerd op de American Heart Association’s Scientific Sessions 2017, een voor het eerst gehouden bijeenkomst over de laatste ontwikkelingen in de cardiovasculaire wetenschap voor onderzoekers en clinici.

De studie vergeleek bloeddrukwaarden na een standaard en intensieve behandeling bij parodontitis onder 107 Chinese mannen en vrouwen van 18 jaar of ouder met prehypertensie (een bloeddrukniveau aan de hoge kant van normaal) en matige tot ernstige parodontitis. Door random toewijzing kreeg de helft van de deelnemers een standaardbehandeling en de andere helft een intensieve behandeling. De standaardbehandeling omvatte basale instructies voor mondhygiëne en het schoonhouden van het gebit met subgingivale plaqueverwijdering. De intensieve behandeling omvatte naast de standaardbehandeling het schoonmaken van de wortels onder lokale verdoving, antibioticabehandeling en tandextracties, indien nodig.

Een maand na de behandeling was de systolische bloeddruk (de bovendruk) bijna drie punten lager in de intensief behandelde groep, maar er was geen significant verschil zichtbaar in diastolische bloeddruk (de onderdruk). Drie maanden na behandeling was de systolische waarde bijna acht punten lager en de diastolische waarde bijna vier punten lager in dezelfde patiëntgroep. Zes maanden na behandeling, was de systolische bloeddruk bijna dertien punten lager en de diastolische bloeddruk bijna tien punten lager bij deze patiënten.

“De huidige studie toont voor het eerst aan dat intensieve parodontale interventie kan zorgen voor lagere bloeddrukwaarden, het onderdrukken van ontstekingen en het verbeteren van het endotheel,” aldus hoofdauteur van het onderzoek dr. Jun Tao, hoofd van de afdeling hypertensie en vaatziekten. Ook is hij directeur van het instituut voor geriatrisch onderzoek van het First Affiliated Hospital van de Sun Yat-sen University in Guangzhou.
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment