OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

0 Comments Dec 6, 2017 | News Netherlands

DNB waarschuwt voor einde aanvullende zorgverzekering

Post a comment by redactie Dental Tribune NL

AMSTERDAM – De aanvullende ziektekostenverzekeringen voor bijvoorbeeld de tandarts dreigen zo verlieslatend te worden, dat ze op korte termijn verdwijnen. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de zorgverzekeraars. Volgens de bank komt het verzekeringsprincipe onder druk te staan en komt zo de betaalbaarheid van de zorg in het gedrang, schrijft de Volkskrant.

Een aanvullende verzekering is populair: 84 procent van de polishouders heeft er een afgesloten, een percentage dat sinds 2015 stabiel is. In 2006, bij aanvang van het huidige zorgstelsel, had nog 93 procent van de bevolking zich extra verzekerd. Vooral de tandarts (45 procent van de premiegelden), fysiotherapeut (30 procent) en hulpmiddelen (10 procent) worden uit de extra zorgverzekeringen betaald. Nederlanders stellen zich volgens DNB echter steeds rationeler op: zij verzekeren zich alleen nog voor zorg waarvan zij zeker weten dat zij die gaan gebruiken, anders zeggen ze de aanvullende verzekering weer op. “Hierdoor krijgt de aanvullende verzekering steeds meer het karakter van een ‘abonnement’ waarin de premie overeenkomt met de gemaakte zorgkosten,” schrijft de bank. Vorig jaar boekten de verzekeraars 26 miljoen euro winst op de aanvullende verzekeringen op een omzet van 4,3 miljard euro, een schamele 0,6 procent.

DNB spoort de zorgverzekeraars aan nieuwe manieren te vinden om tegemoet te komen aan de wensen van de klant en er tegelijkertijd geld aan te blijven verdienen. De aanvullende verzekering is namelijk wel degelijk belangrijk voor het zorgstelsel. Als die verdwijnt, “komt de toegankelijkheid van bepaalde zorg in het gedrang. Daardoor kan druk ontstaan op beleidsmakers om deze zorg vervolgens op te nemen in de basisverzekering.” En daarmee komt de betaalbaarheid van de zorg weer in gevaar, aldus DNB.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ziet ook dat klanten steeds kritischer worden op hun aanvullende verzekering. “Mensen zeggen vaker op, vergelijken meer en letten beter op welke zaken worden gedekt,” zegt de ZN-woordvoerder in een reactie in de Volkskrant. Gezondheidseconoom Erik Schut van de Erasmus Universiteit in Rotterdam ziet echter nog geen verontrustende ontwikkelingen. Hij mist “een duidelijke cijfermatige onderbouwing” van de analyse van DNB. “Het percentage mensen met een aanvullende verzekering is al een paar jaar stabiel. Dat zie ik niet zo snel veranderen.” Ook het verlies van de verzekeraars ziet hij niet terug in de cijfers. “De winst op de extra pakketten fluctueert van jaar tot jaar. Is die een jaar laag, dan gaat het jaar erop de premie omhoog.”
(bron: de Volkskrant)

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment