OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

0 Comments Dec 12, 2017 | News Netherlands

Orthodontisten luiden noodklok over toegankelijkheid (mond)zorg

Post a comment by Tessa Vogelaar

HARDERWIJK - De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) vreest voor de zorg aan patiënten die dit het hardst nodig hebben, nu de aanvullende verzekering op korte termijn dreigt te verdwijnen. Dat schrijven de orthodontisten in een gezamenlijk pleidooi met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

De NVvO reageert hiermee op recente berichtgeving van De Nederlandse Bank (DNB). De DNB waarschuwde zorgverzekeraars dat het verzekeringsprincipe onder druk komt te staan en zo de betaalbaarheid van de zorg in het gedrang komt, nu klanten hun aanvullende verzekering steeds kritischer bekijken.

De waarschuwing van de DNB maakt volgens de NVvO – mogelijk ietwat hyperbolisch – duidelijk dat orthodontie “zo langzamerhand alleen nog toegankelijk is voor slechts een
klein deel van de bevolking en dat een steeds groter deel van de bevolking is aangewezen op zorg mijden. Binnenkort kun je aan de tanden van een kind zien, hoeveel geld de ouders hebben,” stelt NvvO-bestuurslid Christo Boxum. De orthodontisten roepen samen met de fysiotherapeuten verzekeraars op om hun rendementsdenken voor de korte termijn om te buigen naar een verantwoord prijsbeleid voor de lange termijn.

Vooral de tandarts (45 procent van de premiegelden), fysiotherapeut (30 procent) en hulpmiddelen (10 procent) worden uit de extra zorgverzekeringen betaald. Nederlanders stellen zich volgens DNB echter steeds rationeler op: zij verzekeren zich alleen nog voor zorg waarvan zij zeker weten dat zij die gaan gebruiken, anders zeggen ze de aanvullende verzekering weer op.
(bron: NVvO)
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment